Word Problems Involving Addition and Subtraction

Word Problems Involving Addition and Subtraction

Subscribe to our ▶️ YouTube channel 🔴 for the latest videos, updates, and tips.

Word problems involving addition and subtraction are discussed here step by step.

There are no magic rules to make problem solving easy, but a systematic approach can help to the problems easily. 

Word problems based on addition are broadly of two types:

(a) When objects of two or more collections are put together. 

For example:

Amy has 20 lemon sweets and 14 orange sweets. What is the total number of sweets Amy has? 

(b) When an increase in number takes place. 


For example:

Victor has 14 stamps. His friend gave him 23 stamps. How many stamps does Victor have in all?

The key words used in problems involving addition are:

sum; total; in all; all together.

Word problems based on subtraction are of several types:

(a) Partitioning : Take away, remove, given away.

(b) Reducing : Find out how much has been given away or how much remains.

(c) Comparison : More than / less than.

(d) Inverse of addition : How much more to be added.
The key words to look out for in a problem sum involving subtraction are:
take away; how many more ; how many less ; how many left ; greater ; smaller.

1. The girls had 3 weeks to sell tickets for their play. In the first
week, they sold 75 tickets. In the second week they sold 108 tickets and
in the third week they sold 210 tickets. How may tickets did they sell
in all?

Tickets sold in the first week = 75

Tickets sold in the second week = 108

Tickets sold in the third week = 210

Total number of tickets sold = 75 + 108 + 210 = 393

Answer: 393 tickets were sold in all.

2. Mr. Bose spent $450 for petrol on Wednesday. He spent $125 more than
that on Thursday. How much did he spend on petrol on those two days.

This problem has to be solved in two steps.

Step 1: Money spent for petrol on Thursday

450 + 125 = $575

Step 2: Money spent for petrol on both days

450 + 575 = $1025

Examples on word problems on addition and subtraction:

1. What is the sum of 4373, 4191 and 3127?

Solution:

The numbers are arranged in columns and added.

Word Problems on Addition

(i) Ones are added: 3 + 1 + 7 = 11 = 1 Ten + 1 one

(ii) Tens are added: 1 + 7 + 9 + 2 = 19 tens

= 1 hundred + 9 ten

(iii) Hundreds are added: 1 + 3 + 1 + 1 = 6 Hundred

(iv) Thousands are added: 4 + 4 + 3 = 11 Thousand

Therefore, sum =11,691

2. What is the difference of 3867 and 1298?

Solution:

The numbers are arranged in columns and subtracted:

Word Problems on Subtraction

(i) Ones are subtracted: 7

1 is borrowed from 6 ten. So, 1 T or 10 + 7 = 17,

17 – 8 = 9

(ii) Tens are subtracted; 5 T

So, 1 H or 10 T is borrowed from 8 H, 1 H = 10 T + 5 T = 15T

15T – 9T = 6

(iii) Hundreds are subtracted 7 H – 2 H = 5 H

(iv) Thousands are subtracted 3 Th – 1 Th = 2 Th

Therefore, difference = 2569

3. Subtract 4358 from the sum of 5632 and 1324.

Solution:

Sum of 5632 and 1324

Word Problems on Addition

Difference of 6956 and 4358

Word Problems on Subtraction

(i) 6

1 T or 10+ 6 =16, 16 – 8 = 8

(ii) 4 T

10 T + 4 T = 14 T, 14 T – 5 T = 9 T

(iii) 8 H – 3 H = 5 H

(iv) 6 Th – 4 Th = 2 Th

Therefore, 2598 is the answer.

4. Find the number, which is

(i) 1240 greater than 3267.

(ii) 1353 smaller than 5292.

Solution:

(i) The number is 1240 more than 3267

Word Problems on Addition

Therefore, the number = 3267 + 1240 or = 4507

(ii) The number is 1353 less than 5292

Word Problems on Subtraction

Therefore, the number

= 5292 – 1353 or

= 3939

5. The population of a town is 16732. If there are 9569 males then find the number of females in the town.

Solution:

Population of the town

Number of males

Therefore, number of females


=   1 6 7 3 2
=   – 9 5 6 9
=     7 1 6 3

6. In a factory there are 35,675 workers. 10,750 workers come in
the first shift, 12,650 workers in the second shift and the rest come in
the third shift. How many workers come in the third shift?

Solution:

Number of workers coming in the first and second shift

Word Problems on Addition

= 10750 + 12650 = 23400

Word Problems on Subtraction

Therefore, number of workers coming in the third shift = 35675 – 23400 = 12275.

7. The population of a city in the year 2015 was 2,63,45,564. In the year 201 increased by 46,648. Due to some circumstances, 37,600 people migrated to another city in the year 2016. What was the population of the city in year 2016?

Solution:

This problem will be solved in two steps.

Population in the year 2015 

Increase in population in the year 2016

Total population in the year 2016 

= 2,63,45,564

=     + 46,648  

= 2,63,92,212  

Now, we subtract the migrated population from the total population obtained above.

Population in the year 2016 = 2,63,92,212 – 37,600

                                         = 2,63,54,612

Hence, the net population of the city in 2016 was 2,63,54,612.

Related Concept

Addition

Word
Problems on Addition

Subtraction

Check
for Subtraction and Addition

Word
Problems Involving Addition and Subtraction

Estimating
Sums and Differences

Find the
Missing Digits

Multiplication

Multiply
a Number by a 2-Digit Number

Multiplication
of a Number by a 3-Digit Number

Multiply a Number

Estimating Products

Word
Problems on Multiplication

Multiplication
and Division

Terms Used in
Division

Division
of Two-Digit by a One-Digit Numbers

Division
of Four-Digit by a One-Digit Numbers

Division
by 10 and 100 and 1000

Dividing Numbers

Estimating
the Quotient

Division
by Two-Digit Numbers

Word
Problems on Division

4th Grade Math Activities

From Word Problems Involving Addition and Subtraction to

HOME PAGE

Didn’t find what you were looking for? Or want to know more information
about
Math Only Math.
Use this Google Search to find what you need.







Share this page:
What’s this?





Source link