Worksheet on Estimating Sums and Differences

Worksheet on Estimating Sums and Differences

Subscribe to our ▶️ YouTube channel 🔴 for the latest videos, updates, and tips.

In 4th grade worksheet on estimating sums and differences, all grade students can practice the questions on estimations. This exercise sheet on estimating sums and differences can be practiced by the students to get more ideas to find the estimated sum and difference to its nearest ten, hundred and thousand.


1. Estimate the difference. One has been done for you.

(i)

Worksheet on Estimating Sums and Differences

(ii) 29 – 12 = _____

(iii) 36 – 16 = _____

(iv) 49 – 24 = _____

(v) 72 – 57 = _____

(vi) 86 – 18 = _____

2. Find the estimated difference (nearest 10).

(i) 74 – 8

(ii) 65 – 12

(iii) 36 – 28

(iv) 92 – 57

Answer:

2. (i) 60

(ii) 60

(iii) 10

(iv) 30

3. Find the estimated sum (nearest 100).

(i) 421 + 560

(ii) 165 + 102

(iii) 367 + 550

(iv) 209 + 627

Answer:

3. (i) 1000

(ii) 300

(iii) 10000

(iv) 800

4. Find the estimated sum to the nearest ten and also find the actual sum:

(i) 1 6 7 + 2 5 9 = ______ .

(ii) 3 6 4 + 5 8 9 = ______ .

(iii) 7 6 9 + 5 5 6 = ______ .

(iv) 2 5 0 + 3 7 3 = ______ .

(v) 4 6 3 + 2 7 9 = ______ .

(vi) 8 5 0 + 4 9 9 = ______ .

5. Estimate each sum to the nearest hundred and also the actual sum:

(i) 9 7 5 + 7 7 8 = ______ .

(ii) 4 1 7 0 + 2 3 9 7 = ______ .

(iii) 7 3 0 0 + 5 3 1 5 = ______ .

(v) 5 6 8 5 + 3 4 7 4 = ______ .

(v) 2 3 9 7 + 5 6 6 8 = ______ .

(vi) 3 7 1 3 + 5 1 3 5 = ______ .

6. Find the estimated sum to the nearest thousand and also the actual sum:

(i) 3 1 8 0 6 + 4 7 8 0 8 + 2 2 3 9 7 = ______ .

(ii) 4 3 1 4 1 + 4 1 3 1 7 + 3 5 7 0 9 = ______ .

(iii) 5 0 0 9 3 + 2 9 9 7 9 + 3 1 1 8 4 = ______ .

7. Find the estimated difference to the nearest ten and also the actual difference:

(i) 5 8 – 4 7 = ______ .

(ii) 1 9 1 – 1 6 8 = ______ .

(iii) 8 6 7 – 2 4 9 = ______ .

(iv) 5 3 9 – 3 2 4 = ______ .

(v) 7 4 7 – 3 6 8 = ______ .

(vi) 9 8 6 – 7 7 8 = ______ .

8. Estimate the difference to the nearest hundred and also the actual difference:

(i) 3 9 1 6 – 1 4 5 8 = ______ .

(ii) 4 6 1 5 – 2 2 8 6 = ______ .

(iii) 9 4 3 8 – 4 1 5 9 = ______ .

(iv) 5 8 6 1 – 2 9 4 4 = ______ .

(v) 8 3 5 1 – 2 9 7 4 = ______ .

(vi) 4 7 6 2 – 2 0 8 5 = ______ .

9. Estimate each difference to the nearest thousand and also find the actual difference:

(i) 6 7 5 1 9 – 4 1 3 8 9 = ______ .

(ii) 7 1 6 0 2 7 – 5 4 9 5 6 8 = ______ .

(iii) 4 5 6 5 0 7 – 2 4 7 5 6 9 = ______ .

10. Estimate the answer by rounding off the numbers. Solve to check your answer:

Estimating Difference Worksheet

Answer:

10.

Estimating Difference Worksheet Answer

11. Estimate the following
sums:

(i) 735 + 498

(ii) 27,980 + 14,200

(iii) 2,956 + 1,209

(iv) 1,960 + 489

(v) 1,552 + 1,805

(vi) 1,447 + 2,549

Answer:

11. (i) 1200

(ii) 42,000

(iii) 4,000

(iv) 2,500

(v) 4,000

(vi) 4,000

12. Estimate each of the
following differences:

(i) 1,269 – 753

(ii) 2,999 – 224

(iii) 8,453 – 4,965

(iv) 1,245 – 378

(v) 7,765 – 864

(vi) 26,338 – 5,432

Answer:

12. (i) 500

(ii) 2,800

(iii) 3,000

(iv) 800

(v) 6,900

(vi) 21,000

13. Nitheeya had 168 marbles. She gave 37 marbles to her sister.
How many marbles are left with Nitheeya? Estimate your answer to the nearest
ten.

Answer:

13. 130 marbles

14. Nitheeya goes for shopping. She buys an umbrella for ₹
385 and geometry box for ₹ 298. Ho much does she spend in all? Estimate your
answer to the nearest hundred.

Answer:

14. ₹ 700

15. Population of Bandhab Nagar was 87,745 in the year
2005. In the year 2010 it was found to be increased by 12,359. What was the
population of the city in 2010? Give your answer by estimating.

Answer:

15. 1,00,000

16. A science exhibition was
held for five days in exhibition hall. The numbers of tickets sold at the exhibition
hall counter on the 1st, 2nd, 3rd, 4th and 5th day were 2,078; 1,984; 2,076; 2,457
and 2,653 respectively. Estimate your answer to the nearest thousand.

Answer:

16. 11,000

Estimating Sums and Differences Worksheet PDF
PDF Version

If students have any queries regarding the questions in the worksheet on estimating sums and differences please fill-up the below comment box so that we can help you.

However, suggestions for further improvement, from all quarters would be greatly appreciated.

 Four Fundamental Operations – worksheets

Worksheet on Addition.

Worksheet on Word Problems on Addition.

Worksheet on Subtraction.

Worksheet on Mixed Addition and Subtraction.

Worksheet on Word Problems on Addition and Subtraction.

Worksheet by Adding or Subtracting.

Worksheet on Addition and Subtraction.

Worksheet on Estimating Sums and Differences.

Worksheet on Multiplication.

Worksheet on Multiplication of a Number by a 2-Digit Number.

Worksheet on Multiplication of a Number by a 3-Digit Number.

Worksheet on Estimating Products.

Worksheet on Word Problems on Multiplication.

Worksheet on Division.

Worksheet on Division Facts.

Worksheet on Estimating the Quotient.

Worksheet on Dividing Numbers.

Worksheet on Division by Two-Digit Numbers.

Worksheet on Word Problems on Division.

Worksheet on Four Fundamental Operations.

Worksheet on Systems of Numeration.

4th Grade Math Activities

4th Grade Math Worksheets

From Worksheet on Estimating Sums and Differences to HOME PAGE

Didn’t find what you were looking for? Or want to know more information
about
Math Only Math.
Use this Google Search to find what you need.







Share this page:
What’s this?





Source link